Saturday, March 19, 2016

My first part-time working experience! :)

Assalamualaikum guys, here we meet again :) Hehehe, today I would like to share one short story of mine related to my very first working experience. Takdalah official keje sangat pun sebab keje ni guna qualification SPM je. Tapi okay apa, kan? Hehehe okay lah, start lah ye. Panjang bebel bebel boleh jadi keluar tajuk nnt.

Okay, I have been working with General Insurance company at Seremban (Bangunan MARA) for one and a half month only. Skop keje kat sini ialah renew roadtax (MyEG Kiosk) dan insurance kenderaan Malaysia. System MyEG jugak boleh pakai untuk bayar saman, renew lesen (company aku tak buat lesen), renew passport untuk maid. Other than general insurance, company ni jugak provide service insurance life (Takaful Ikhlas) untuk sapa2 nak reg untuk life insurance boleh private message tepi :D  dan ada 1 lagi business baru. (Banyak boss aku punya business Haha which is very good for him sebab bangsa sendiri ni jarang ada effort yg luar dari kotak ni)

Bangunan MARA Seremban. (Ihsan Google)

Tapi keje aku hanya renew roadtax & insurance kereta motor etc je. Yang bayar2 saman ni aku tak berapa nak pandai. Cerita pasal pengalaman, the experience that I have here banyak tolong aku dari segi social life. Means aku yang dulu nya jangan harap nak bertegur sapa sangat dengan org yang aku tak kenal tapi lepas aku keje situ, level keperamahan aku meningkat dari 0% ke 60% lah which is banyak jugak utk beginner macam aku. Hahaha amboi T_T

Okay, benda best bila kau keje menghadap orang ni ialah kau boleh belajar cara untuk deal dengan customer yang banyak karenah. Mostly customer aku ialah Melayu, ada jugak Cina & India. Jujurnya, character setiap kaum sangat lain. Melayu ada yang educated, ada yang terlebih educated tapi keluar scope, ada yang taktahu langsung tapi bg aku benda ni pengalaman & bukan senang nak deal ye mula2 sebab waktu first day aku keje bukan main aku ketaq weh duduk depan counter. Haha. 

After one week, aku dah boleh faham dah system dia, tahu dah nak keyed in insurance kereta, motor. Nak check NCD , check saman dan sebagainya. Sayang sebenarnya nak lepaskan keje ni tapi apa boleh buat, opportunity yang lebih baik takkan datang lebih dari sekali kan, so I just grabbed the offer after I have one month and a half experience here.

Contoh MyEG Machine :)

So, last but not least, sesiapa nak renew road tax, insurance kereta/motor/lorry ke boleh lah drive kan kenderaan anda ke Kiosk MyEG cawangan Seremban di Bangunan MARA Seremban (YCM Excellent) and satu lagi cawangan di Port Dickson, lepas round aboard dr highway Seremban-PD (sebelah/depan hospital Im not really sure). Or else you guys can drop your call or whatsapp/message the details you need to this number 

Seremban/Port Dickson

Office 06 762 5478
Puan Yati : 016 658 6529

Address:

G-03, Bangunan Seremban Plaza (BGN MARA)
Jalan Dato' Muda Linggi,
70100 Seremban, N.sembilan


(Andai kata anda dr PD, boleh je cakap detail pada no diatas, tp state kan yang anda ingin buat service kat PD :) *tak ingat no PD sebenarnya mueheheee :P )

Or else, you can just email to me at nurzaheerawork@gmail.com . Kalau korang jauh, kami akan post kan. No need to worry k? Syaratnya, korang kena bgtahu kitorang 3 hari awal sebelum roadtax korang expired (atleast, jangan lebih) Document yang kitorang nak hanya 

1. Salinan cover note insurance lama. (snap gambar/scan je)
2. Atau, salinan geran depan & belakang. (snap gambar/scan je)
3. Dah dapat detail, kitorang akan kirakan. Dapat je harga, kitorang akan confirmkan harga dengan korang via call/message/whatsapp which ever come first. (Kalau ada problem, kitorang akan inform)
4. Once confirmed, kitorang ON kan insurance & roadtax, lepas tu korang boleh buat payment untuk kita postkan/self pickup at our office. *Kalau area Seremban, kami akan hantar ke rumah ikut availability masa boss/staff kat situ. :)
5. Payment detail nnt boss akan state kan macam mana nak buat :) 

Note: Masa email/call/whatsapp/message. Sila statekan nama, address, email & phone number. Senang utk kita contact korang nnt. 

(snap gambar & email kan/whatsappkan/message (MMS) kan gambar tu. Okay? Company ada email, tapi dorang tak check sebab dorang lagi prefer dengan live customer. So, aku boleh tolong apa yang patut since dah tak keje pun, tapi aku still je buatkan insurance kereta motor kengkawan and sedara kat sini :) 

Okay lah, til we meet again with another story. :) Thanks for reading by the way !

Thursday, February 25, 2016

Only for 13 days.

Salam semua.

I just arrived at home from sending my mom to umrah at the airport. Well, at first memang okay je aku ni. Sekali bila dah nak anta kat gate departure, I cant even hold my tears and it burst out. Totally and lagi teruk dari hari raya. :( :( :( Oh my, hahaha only Allah knows how I feel. Okay lah, apa yang aku harap sekarang ni, mak aku happy kat sana. Buat yang terbaik untuk diri sendiri. Beribadah dengan khusyuk tanpa fikirkan apa masalah dunia. Pergi cari jalan penyelesaian & balik dengan solution yang dah memang ready untuk dilaksanakan. InsyaAllah.

Pada yang baca ni, mintak tolong doakan mak aku au. Thanks in advanced anyway. Okay, lets wait for 8th March. Heee. Sebab masa tu mak dah balik. Weehuuuu. Mesti korang pelik kenapa aku emo sangat kan? Biasa lah mana pernah mak g jauh2 macam tu. Sedih tau tak :( Lucky me sebab ayah ada teman kat sini. Kalau tak, lagi aku sendu, MC 1 week. :') Hahaha. Over kan?

Okay lah, dlm kesempatan ni aku bakal promote satu product kosmetik yang baru ala-ala wonder glow tapi yang ni much better than that product and aku tengah on the way consume product ni. Lepas dah 1 month, I will update the story and advertise kan product tu officially. Doakan ye. InsyaAllah yang ni memang 100% dijamin halal & selamat sebab orang buat dia memang berkemahiran tinggi since he was one of the Petronas team few years back and his wife was from MAS :) Plus I will be an authorized agent and no worries on fake product problems. :)

Done iklan, berbalik kepada kisah mak aku tadi. Kepada Allah aku bersandar and aku titipkan Dia saja yang boleh menjaga mak aku sepanjang mak aku kat sana. InsyaAllah everything will be fine.

Mak, take care. Muah ciked Hihihishhh :*

Thank You for reading ! :)

Sunday, February 14, 2016

Back To Basic.

Assalamualaikum.

Hm, what story should I tell you guys eh? Aku rasa nak cerita benda2 yang best je like sharing recipes, tips for skin care (the way I did), what food did I took after teeth maintenance and some more. But it looks like a little too late for me to type those things now. Sebabnya now is my bed time and tadi 1 hari suntuk takda buat benda pun, duk melangok je. Okay tipu, ada jugak lah tengok tv, makan semua. Gila kau tak makan T_T

Hm, how to start eh. Aku rasa macam nak start balik activekan blog ni since rumah dah activate wifi. Kena lah gunakan kemudahan yang ada ni kan. Sementara ada masa ni kan. Okay2 taknak banyak2 sangat menyimpang kang sampai puku 11 takda lagi ceritanya. Langsung save as draft and to be continue in few months later. Nangis lagi sekali.

Back to basic means here is to do come back from fitrah sebenar to what it should be placed for. Makna dia, kalau dulu kau seorang penyabar n lepas beberapa keadaan that have passed by years, kau tiba2 jadi panas baran dek masalah yg kau hadapi. Okay kat sini, kau rasa kau bukan macam tu, dulu kau tak macamni, tapi kenapa sekarang kau marah2. Bila jadi macamni, mesti kau rasa bad mood kan. So, kau kena do something before it goes worse. Apa je yg aku buat (my situation to be exact), aku buat benda yang happykan aku. Lupa kan sekejap masalah dunia ni, sebab masa kau marah2 mana boleh berfikir waras. Better for you to keep calm and think what will be my action after this.

Contoh aku buat tadi, aku takda cukup duit / masa nak window shopping. So, I did window shopping in online version. See, boleh je. At that time, kau boleh lah rangkakan apa yg kau nak beli nanti, so that masa dah cukup budget, boleh beli tanpa sebarang kecelaruan fikiran bila nampak barang yg kau tak perlu. Sebab kau dh siap list kau. See, cara macamni dah boleh buat kau okay sikit.

One more thing, benda yang tak perlu kau fikir, kau takpayah sebok2 nak masuk campur. Sebab bila kau fikir lebih2, tak jadi apa kalau kau tak buat apa2. Jadinya, kau sendiri yang touching sendiri. Bila rasa je nak berfikir, fikir dulu apa faedah kau fikir kalau akibatnya kau akan stress kan diri kau sendiri. As conclusion, free kan kepala once kau rasa bad mood. Mohon jangan expresskan kat orang keliling, Kalau boleh, simpan sendiri. nak lepaskan pun, buat cara kau sendiri. Like writing blog about fairy tales. Hahaaha kenapa fairy tales? Sebab dia kan cerita tak betul so ALWAYS happy ending.

Aku rasa tajuk atas ni patutnya jadi, how to overcome your badmood situation, tapi boleh lah tu back to basic. Pendek sikit. Kang panjang2 jadi apa plak. Okay lah, enough for today. Doakan aku ni boleh taip lagi banyak story macam dulu2. Hehhee. :)

Thank You For Read ! *peace

Friday, January 01, 2016

Global Wave Communication Top Up.

Assalamualaikum / Hello!

Bismillahirrahmanirrahim.

Today, I would like to share about another platform to earn money as your side income. This is not me who owned, it is moms'. Hehehe my duty is to spread the advertisement & the rest my mom will take care of it. So, here it goes. 'Top Up Untung RM1' or You'll earn RM1 (lowest) once you sell the calling credit. I took from this website http://gwcnetwork.weebly.com/syarikat.html

The company's name is Global Wave Communication | GWC.

Picture
Company Background GWC ditubuhkan di malaysia pada bulan jun 2015 dgn matlamat membekalkan sistem dan produk reload top up kepada ahli2 GWC utk dpt rebate 10% murah dr harga pasaran dan komisen dlm bentuk insentif kepada ahli2 yg aktif memasarkan jenama gwc di pasaran.

Perniagaan GWC dimiliki sepenuhnya oleh syarikat Linkon Network (002444100-U) yang bekerjasama dgn syarikat ETV ank syarikat Redtune sbgai pembekal reload terbesar ke 14 buah negara dgn alamat domain www.gwc.asia 

Konsep GWC KUASA HANDPHONE BERI INCOME HARI2.

  • Guna reload sendiri = anda JIMAT 
  • Jual reload = UNTUNG
  • Buat network = LUMAYAN Pasif Income= Return 100%~350%

Picture

NOTE : ON January 1st, semua nilai 6% GST telah dimansuhkan dan ia kembali kepada nilai asal. Tetapi, keuntungan masih sama. :') 

Contoh; Nilai Reload RM10.00, 
Harga Jual RM10.00 dan 
Harga GWC RM9.00 
Profit tetap 10%. 
Nilai PV (Point) = 3.0


Asasnya GWC memang bukan berkonsepkan money game. GWC tidak menjalankan perniagaan tersembunyi tetapi GWC adalah membekal reload top up terendah di pasaran. Unsur money game seperti; antaranya: 

  • menjanjikan % bayaran 
  • tempoh tepat 
  • tiada asas perniagaan 
  • tiada produk 
  • manupulate harga produk murah menjadi mahal 

GWC: malahan menjual produk jauh lebih murah dr agent reload top up di pasaran. Dan urusan jual beli produk jelas juga tidak memaksa ahli rekrut ahli lain/baru utk mendapat keuntungan di mana hanya join ahli boleh menikmati rebate 10% utk kegunaan sendiri atau menjual kepada org lain. Risk (Risiko)?  Tiada satu pun perniagaan tanpa risiko. Yg paling penting cara bagaimana mengurangkan risiko. Antaranya setiap ahli dpt menikmati harga rebate 10% produk reload top up walaupun tidak rekrut ahli baru atau menjual produk atau lebih kpd kegunaan sendiri. 

Konsep GRP (Global Reload Pool) adalah inisiatif dr syarikat dan leader utk charity kpd ahli2 gwc sebagai ganjaran kerana yakin bersama GWC. Dan pembayaran bukan bersifat roi tetapi dgn konsep agihan dr pendapatan syarikat n leader dlm urusan jual beli produk reload top up dgn tiada jaminan ketetapan bayaran dan masa pembayaran. Informasi memang akan diberikan dr masa ke semasa. Antaranya juga GWC akan menggunakan sistem app dlm masa terdekat utk memudahkan ahli dan kelebihan bersama GWC kerana sistem app WAVE antara pilihan media sosial masa depan dgn mempunyai byk kelebihan dibandingkan app sosial yg ada sekarang. 

Pengurusan lesen AJL juga sedang dlm proses pemohonan. Saya berharap dgn sedikit penjelasan ini akan memberi pemahaman ahli2 utk bersama Global Wave Communication. Okay, if you guys are eager to know about the plan GWC are provided, I would explain below. Ditekankan disini, kita beli system and kita dah boleh topup orang and guna sendiri. Antara plan yang disediakan adalah:

Untuk menyertai GWC, kami menyediakan 3 pakej usahawan reload untuk anda. (Nilai Registration fees pun telah berubah tetapi nilai keuntungan masih sama :) , gambar lama sebab baru berkuat kuasa January 2016 )

Pakej: USER
Modal: USD100 / RM380
Produk Value: 100pv
Pulangan Rebate Pool: USD200 / RM600





Pakej: BASIC
Modal: USD500 / RM1,900
Produk Value: 500PV
Pulangan Rebate Pool: USD1,500 / RM4,500




Pakej: BUSINESS
Modal USD1000 / RM3,800
Produk Value: 1000PV
Pulangan Rebate Pool: USD3,500 / RM10,500



BUAT PILIHAN TERBAIK ANDA. SETIAP PAKEJ MENYEDIAKAN PELUANG PENJANAAN INCOME YANG BERBEZA DAN LUMAYAN. SERTAI KAMI SEKARANG DAN REBUTLAH PELUANG TERAWAL DI KAWASAN ANDA. EMAIL (nurzaheera91@gmail.com for number phone)


ONCE YOU HAVE EMAILED ME, I WILL EXPLAIN IN DETAILS. FOR YOUR INFORMATION, I JUST REGISTERED AS USER PLAN AND DAH START JUAL TOPUP :) BARU REGISTER JE MINGGU LEPAS. JOM SAMA2 JUAL TOPUP. INCOME KECIL TAPI LONG-TERM. BOLEH GUNA UNTUK DUIT TABUNG MASA HADAPAN. 



Thank you for reading my very first entry :)


source :